Brandtesta betong?

   

Mitt under de första veckorna på Transport & Maskin segmentet blev jag inbjuden till att medverka i ett brandtest på SP:s brandlabb i Borås. Syftet var att undersöka vilken av fyra olika betongblandningar som bäst lämpade sig till ett tunnelprojekt som ska genomföras tillsammans med Peab Anläggning. Men varför är det så viktigt att brandtesta betong? Väldigt kortfattat så är det så att om en brand skulle uppstå i en tunnel är det viktigt att betongen behåller sin beständighet och inte spjälkar (faller sönder). Genom att blanda i platsfibrer i betongen kan denna typ av brandspjälkning reduceras, vilket också är fallet i de fyra olika betongblandningar som vi testade.

Testet gick till så att fyra stora betongblock av olika blandningar lades på en stor ugn (se bild ovan) för att sedan eldas upp till ca 1200 grader. Testet löpte över hela dagen, det skulle ta en viss tid att värma upp ugnen till maxtemperatur och sedan var det en lika lång avsvalningsperiod.

 

När avsvalningsperioden var över lyftes betongblocken bort och en undersökning påbörjades för att se hur temperaturen påverkat respektive recept.

 

Slutresultatet tog några veckor att få fram men det gick tydligt att se hur de olika blocken hade påverkats av testet. Det var mycket spännande att få vara med och se ett test som detta och återigen insåg jag hur mycket det finns att lära om betong!

 

Ha det gött!

Marcus 🙂

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *