Dol-kurs fick avsluta Grus & Berg

Tiden på Swerock Grus och Berg har varit enormt lärorik med både teoretiska och praktiska kunskaper och erfarenheter. Jag vill därför tacka alla på Grus och Berg som tagit sig tid att förklara och besvara mina frågor/reflektioner.

Under min sista vecka på Grus o Berg så fick jag vara med på en dol-kurs. Den hölls för att uppmärksamma personal om riskerna, öka medvetenheten kring dolor samt hur man ska agera. Tänkte bara lite kort beskriva vad det innebär.

Vad är en Dola undrar ni, jo en dola är odetonerat sprängmedel som används vid sprängning. Påträffas oftast i samband med t.ex. borrning, grävning, krossning och knackning. Det luriga är att man inte riktigt vet var det finns då man för många år sedan kan ha gjort provsprängningar som man i dagsläget inte känner till. Men dolor kan även förekomma vid dagens arbete med sprängningar i bergtäkter.

Skillnaden är att man idag kan se om en laddning inte har detonerat genom att använda elektroniska tändhattar, vilket i sin tur medför att man efter sprängning kan lokalisera ungefär var de kan finnas. Den stora faran med dolor som detonerar är att man får en okontrollerad stenkastning. Men som tur är så finns det olika sätt att förbygga och skydda sig på. Numera så finns det t.ex. dol-hundar som kan spåra efter odetonerat sprängmedel, man kan även sätta in pansarglas och montera dol-plåtar under t.ex. en grävmaskin så att stenar inte kan tränga in i hytten och skada maskinisten.

Nu har skutan styrts vidare mot sydligare breddgrader till Transport och Maskin på Cliffton. Detta för att se hur deras verksamhet ser ut och fungerar, det innefattar bl.a. transportplanering, transportkännedom, och ett projekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *