En väldigt intressant reflektion

Mina senaste veckor har bl.a. bestått i arbete i labb, Sbmi-kurs, täkthantering, arbete med platschef ute i täkterna och skyddsronder. Mer om Sbmi-kursen belyser Martin i sitt senaste inlägg.

Men nog om det, jag har nu varit på Grus och Berg i lite drygt 2 månader och har samlat på mig en massa nya kunskaper och reflektioner under denna tid. Därför tänkte jag nu dela med mig av en liten reflektion som jag tycker är väldigt intressant och oerhört viktig för vår verksamhet, nämligen övergången från naturgrus till bergkross.

Naturtäkterna har blivit färre och färre eftersom riksdagen 1999 beslutade att man skulle hushålla med naturgrus, därmed så infördes en skatt som betalas per ton för att få en minskning på uttaget av naturgrus. Det gjorde att man började kolla på bergtäkterna som ett alternativ till att utvinna ballast för betong och asfaltstillverkningen.

Ett steg som har gjort övergången möjlig kallas för kubisering. Det är framförallt betongtillverkningen som har haft en lång väg att gå mot att kunna blanda betong på bergkross som ballastmaterial. Asfaltstillverkning är inte lika känslig när det gäller flisigheten på materialet, då bergkross blir väldigt flisigt och kantigt eftersom man måste krossa det sprängda berget.

Den stora skillnaden mellan naturgrus och bergkross är alltså kornformen. Naturgrus har en naturligt rund kornform medan bergkross som sagt blir flisigt och kantigt, därför så har man börjat med kubisering av bergkross. Det görs i en så kallad VSI kross (Vertical Shaft impact), och är ett måste för att bergkrossen ska efterlikna naturgruset, alltså själva målet är att minska den specifika ytan på materialet. Det som händer är att bergkrossen nöts ner och blir mindre flisig, den blir då något rundare och mer optimal att blanda betong på. Skulle man inte kubisera materialet så skulle betong bli seg och mindre homogen eftersom det hade gått åt mer cementpasta för att omsluta ballasten. Detta innebär att kostnaden för cementpasta och slitage på blandare och pumpar hade ökat.

I filmen nedan så kan ni se hur en VSI kross fungerar

(Börja kolla från 2:27)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *