Asfaltprojekt i labbet

Efter julledigheten har rond 2 dragit igång på asfaltlabbet och jag är i full gång med mitt labbprojekt. Jag packar asfaltplattor som aldrig förr och försöker hinna med att testa så många olika asfaltmassor som möjligt. Syftet är att kartlägga de olika asfaltmassornas deformering vid en viss typ av belastning, en jämförelse som inte gjorts i någon större utsträckning tidigare.

Innan jag kom till asfaltlabbet hade labbpersonalen lagt undan en stor mängd olika asfaltprover som jag nu använder för att packa provplattor. När en provplatta är packad (och har härdat tillräckligt länge) borrar jag antingen ut puckar, för att göra ett dynamiskt kryptest, eller använder plattan för att mäta deformationen med Wheeltrack. Wheeltracken är uppbyggd med ett hjul som gång på gång rullar över provplattan. Allt eftersom hjulet rullar över plattan blir hjulspåret djupare och efter ett givet antal överrullningar är testet klart. Tanken är att resultaten från de olika asfaltmassorna ska jämföras för att undersöka om det går att se några korrelationer.

Rykande het asfalt påväg till packning

Projektet flyter på bra och jag känner att det snart är dags att sätta mig ner och analysera resultatet.

Här borrar jag ut puckar för att göra ett dynamiskt kryptest

 

Dynamisk kryptest av de utborrade puckarna

Vid sidan om mitt projekt hinner jag med att lära mig en hel del andra saker också. Jag har bland annat varit med och tagit asfaltprov ute på olika vägar i Skåne, jag har lärt mig om metoder och standarder, om asfaltrecept och om bitumen och om hur asfaltlabbets ackreditering fungerar. Den senaste veckan har jag även lärt mig en hel del om hur labbet lägger anbud och priser.

Nästa vecka kommer Rickard och Andreas på besök, då ska jag visa dem hur jag, som Sveriges kanske främste packare av asfaltplattor, arbetar!

 

 

 

En tanke om “Asfaltprojekt i labbet

  1. Beyonce

    10edomfboSy necessarily help to make critically posts I would state. This is the very first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this actual publish amazing. Fantastic job!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *