En helt vanlig dag i täkten.

Då var det dags igen, det andra blogginlägget i mitt snart 24 åriga liv. Sedan mitt senaste inlägg så har jag provat på en hel del i den dagliga täktverksamheten. Det började med att jag fick vara med vid en sprängning i Gladö kvarn. För er som inte har varit i en Bergtäkt förut så är sprängningen ett sätt att spräcka berget för att få loss det. Det ligger såklart lite jobb med ansökan om tillstånd och geologi bakom innan man får lov att spränga. Nedan följer en snabb förklaring på hur det kan gå till.

Det börjar med att man borrar väldigt många hål i berget efter en borrplan, sen är det dags att ladda hålen med sprängämne för att sen koppla ihop salvan och sen kan man trycka av så att berget sprängs/frigörs och blir t.ex. skut. Skut är större bergblock som man måste knacka sönder innan man kan transportera det till krossanläggningen för krossning. Det var lite kort om sprängning, vill ni se hur de ser ut så klicka på länken.

https://www.youtube.com/watch?v=gqg7WuIq9-0

Efter den mäktiga sprängningen så var det dags att utforska krossanläggningen som är själva hjärtat i produktionen. En krossanläggning kan variera väldigt mycket i storlek beroende på mängden man får tillstånd att krossa för varje år, och fraktionerna man vill ta ut. Det börjar med en förkross där materialet krossas till t.ex. 0-150 sedan går det vidare på band till en sikt för att skilja större och mindre fraktioner åt, såsom 0-150 och 0-32. Efter siktningen så går materialet vidare till en spindel eller konkross och krossas igen till mindre fraktioner.

Efter krossningen så siktas materialet och fördelas och transporteras på band som sen bildar en materialhög t.ex. 8-16 som i sin tur transporteras till upplaget för lagring. Krossanläggningen har ett slutet kretslopp där allt som inte krossas pga. storlek går tillbaka på band och krossas på nytt. Ett mellansteg i produktionen är kubisering som görs för att anpassa bergkrossen till att efterlikna natursten så mycket som möjligt, så att det kan användas till ballasten för betongtillverkning.

Jag har också fått äran att delta i Region Mellerstas regionmöte, Där Swerock med Grus och berg, Fabriksbetong, Swerecycling, Swepump och även Peab Asfalt deltog för att nätverka och gå igenom mål och visioner för framtiden. Det var ett mycket inspirerande möte där engagemang och intresse strålade om alla som var med, speciellt inspirerad blir man själv när man tänker på all den kunskap som var samlad i ett och samma rum.  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *