På besök i labbet

– Ett labb på en bergtäkt, vad ska man med det till?

Den frågan fick jag av en kompis för några veckor sedan. Ptja, jag kan väl erkänna att jag inte kunde ge något jättebra svar för tillfället. Men idag, efter att ha spenderat några dagar i labbet, hoppas jag kunna ge alla som är nyfikna en bra beskrivning!

 

Bjärsgård

t.v. – Här ser ni mig samla in bergkross för analys. Mitt – Visar en del av labbet, kulorna används för att kontrollera nötning och spödhet. t.h. – Tabellvärden efter siktning av stenkrossen.

För att säkerställa att alla produkter som lämnar grus- och bergtäkterna håller en jämn och hög kvalitet görs ständigt prover och kontroller på allt producerat materialet. I Önnestad, där jag för tillfället är stationerad, jobbar Annicka Lundkvist i labbet. Till hennes ansvarsområden hör att kontrollera alla grus- och bergprodukter och garantera att de alltid uppfyller de uppsatta kraven. Kraven ställs dels från kunder men även internt från Swerock och från certifierings- och kontrollorgan som SP och CE.

Varje täkt har en stor mängd olika produkter och igår var det dags att kontrollera bergkrossen i Bjärsgård. I vanliga fall är detta något Annicka sköter på egen hand men denna vecka fick jag möjlighet att hjälpa till!

Vi började med att åka ut till täkten i Bjärsgård för att ta prover på bergkrossen. Som ni ser på bilden uppe till vänster gör jag här ett tappert försök att fylla spannen med tillräckligt mycket bergkross utan tappa den (jag lovar, det blir tyngre än man kan tro!).

Väl på labbet gjorde jag flera prover på stenen. I detta fall rörde det sig om en CE-märkt bergkross och jag var därför tvungen att göra en noggrann genomgång av materialet. För att kontrollera att det förekom rätt mängd sten och korn av olika storlekar gjorde jag en så kallad kornfördelningskurva. Detta genom att sikta bergkrossen i flera steg och väga varje fraktionsstorlek.

Stenen testas vanligtvis även på flera andra sätt. Man brukar bland annat kontrollera sprödhet, absorptionsförmåga och flisighet.

Bergkrossen vi testade visade sig vara mycket bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *