Transport, Maskin och ett besök i Köpenhamn

Efter lite drygt tio veckor på Grus & Berg har det nu blivit dags att gå vidare till nästa del i TIRO-programmet, Transport & Maskin!

Under Transport & Maskin kommer jag huvudsakligen befinna mig i Malmöregionen men även en del uppe i Helsingborg. Precis som under Grus & Berg kommer jag dock åka omkring en hel del och träffa folk och vara med på olika arbetsplatser. Jag kommer också vara involverad i ett par olika projekt som jag kommer arbeta parallellt med.

För att få förståelse för hur maskin- och transportarbetet går till i praktiken har jag under den första tiden varit ute på många arbetsplatser. Jag tänkte berätta lite kort om ett besök jag gjorde tillsammans med Dan Davidsson, transportledare och platschef i region Skåne, i Köpenhamn.

Panoramabild på Rogers kranbilen i Köpenhamn

Panoramabild av Rogers kranbil i Köpenhamn

Jag och Dan åkte en solig onsdagsmorgon över sundet för att se hur en kranbilsförares arbetsdag kan se ut. Även om uppdraget denna dag var lite extra unikt fick jag en bra förståelse för hur många olika typer av arbeten en kranbil kan användas till!

Roger, som arbetar som kranbilsförare, hjälper med jämna mellanrum till vid kris-övningar på Oslobåten i Köpenhamn.  Efter en lyckad övning med många man överbord var det dags för Roger att hjälpa till. Under övningen sköts bland annat en enorm ”rutschkana” ut från båtens styrbord. Denna rutschkana plockades upp av Roger för transport till besiktning. Livbåtarna i de vita kapslarna skulle också plockas ned för transport, detta precisionsarbete var imponerande att se.

 

Precisionsarbete

Precisionsarbete

Efter Köpenhamn har jag varit ute på flera kranbilsjobb. Bland annat vid uppdragning av häckar och vid stenläggning, bara fantasin verkar sätter stop för vad en kranbil kan användas till : )

 

Kommentera